Εφ’ όλης της ύλης με τους Thee Holy Strangers 

by Puzzlemag Crew

Οι Thee Holy Strangers μας συστήθηκαν ως μπάντα το 2013, τους γνωρίζαμε, όμως, ως μουσικές προσωπικότητες,  μέσα από την πορεία που είχαν ήδη στην εγχώρια ροκ σκηνή μεταξύ Last Drive, Nightstalker, Make Believe. Τους γνωρίσαμε με το κομμάτι “Fiery Road” που ήταν και το πρώτο που κυκλοφόρησαν με ένα 7ιντσο, μέσω του περιοδικού Fractal Press. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, ενθουσίασε,και ήταν όντως μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών στην εγχώρια σκηνή. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, και μιλήσαμε για όλα αυτά με τους Αλέξη Καλοφωλιά, Κώστα Χρυσόγελο και Φλώρα Ιωαννίδη.

Μόλις κυκλοφόρησαν το δεύτερο και πολυαναμενόμενο album τους “Diary of a Shadow”, στο οποίο υποβόσκει μια αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας. Μια ρωγμή από φως. Σα να περπατάς στο κέντρο της Αθήνας, με σκυμμένο κεφάλι, τα παλιά και παρατημένα κτίρια να σε πλακώνουν, όμως να καταλήγεις σε μια πλατεία με φως και φωνές παιδιών που παίζουν.Το περιμέναμε πολύ καιρό, όπως και οι ίδιοι.

Νιώθουμε σαν να φτάνουμε στο τέλος ενός μεγάλου τούνελ. Ανακούφιση και χαρά γιατί επιτέλους μπορούμε να μοιραστούμε τα τραγούδια, να τα αφήσουμε πίσω μας και να ασχοληθούμε με καινούργια.(Α.Κ.) Πολλά χρόνια αναμονής, αναποδιών και εμποδίων σε αυτό το άλμπουμ. Τελικά τα καταφέραμε και προχωράμε μπροστά.»(Κ.Χ.)

Σε αυτό το διάστημα, όπως είπαμε, έγιναν αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας. Ήρθε ο Αντρέας Λάγιος στο μπάσο και ο Κλέων Αντωνίου στην κιθάρα,με αρκετά διαφορετικές καταβολές ο καθένας.

“Το «νέο αίμα», μετά την πρώτη περίοδο της προσαρμογής, πάντα μα πάντα δίνει νέες κατευθύνσεις και ζωτικότητα σε ένα σύνολο που έχει συνηθίσει να δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο και με συγκεκριμένες διαθέσεις από τα μέλη του. Βέβαια ο Κλέων και ο Αντρέας έχουν ξαναπαίξει στο παρελθόν με κάποιους από εμάς, οπότε δεν είναι ότι δεν ξέραμε τι να περιμένουμε! Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από το πού έχει πάει το πράγμα με τη συμμετοχή τους.»(Φ.Ι.)

«Όλα αυτά βγαίνουν πάνω στο παίξιμο και τη ζύμωση μέσα στη συγκεκριμένη συνθήκη που λέγεται Ηoly Strangers.» ( Κ.Χ)

Αρκετά από τα κομμάτια του “Diary of a Shadow” τα είχαμε ακούσει και στις τελευταίες live εμφανίσεις τους, αρκετό καιρό πριν την κυκλοφορία του.

“Η διαδρομή των τραγουδιών μέχρι να αποτυπωθούν ήταν μια περιπέτεια. Ορισμένα, όπως τα «Devil’s Hands» και «Broken Arrows», καθώς και η πρωτόλεια μορφή του «Lotus Song» φτιάχτηκαν και πρόλαβαν να παιχτούν ζωντανά, από την προηγούμενη σύνθεση των Strangers. Άλλα, όπως το «Fire in the Woods», τα δουλέψαμε σε μια ενδιάμεση φάση με κιθαρίστα τον Κωστή Αναγνωστόπουλο των Distortion Tamers που ήταν για κάποιο διάστημα μαζί μας. Τέλος, υπάρχουν κάποια κομμάτια όπως το «Shadow Town» που γράφτηκαν λίγο πριν μπούμε να ηχογραφήσουμε, και αφού είχε προκύψει η τωρινή μας σύνθεση με τον Ανδρέα και τον Κλέωνα.

Η πανδημία μας πήγαινε διαρκώς πίσω. Δύο φορές επιχειρήσαμε να ξεκινήσουμε και λίγες μέρες πριν μπούμε στο στούντιο κάτι συνέβαινε – την πρώτη φορά ένα ακόμη lockdown και τη δεύτερη νόσησε ο ηχολήπτης μας. Στις αρχές του 2021 και με τη βοήθεια της Inner Ear αποφασίσαμε να ξανακάνουμε μια προσπάθεια στο διάστημα ανάμεσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι, και το πράγμα λειτούργησε.

Οι περισσότερες αλλαγές στα τραγούδια εντοπίζονται στην ενορχήστρωση και στους στίχους – καθώς οι καταστάσεις γύρω μας άλλαζαν, άλλαζαν κι αυτοί για να τις αποτυπώσουν. Κατά κάποιο τρόπο, τα τραγούδια – η δουλειά που απαιτούσαν και η επιμονή μας να τα ηχογραφήσουμε – μας βοήθησαν να διατηρήσουμε ένα σταθερό σημείο αναφοράς μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.» (Α.Κ.)

“Τα τραγούδια δεν είναι «στεγανά» κατασκευάσματα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που μεταλλάσσονται, εξελίσσονται διαρκώς, αυτά μαζί μας κι εμείς μαζί τους. Σίγουρα μια ηχογράφηση τους δίνει ένα κάπως πιο συγκεκριμένο «σχήμα», όμως ακόμα και τότε είναι δεν είναι απίθανο να ξαναχρειαστούν έναν καινούργιο τρόπο ή τόπο για να συνεχίσουν τη ζωή τους!» (Φ.Ι.)

Το πρώτο τους album μάς «χτύπησε» κατευθείαν στην καρδιά, και το ίδιο συνέβη και με το “Diary of a Shadow”. Πώς επιτυγχάνουν αυτήν την αμεσότητα;

“Προσπαθείς να μπορέσεις να δώσεις ό,τι περισσότερο μπορείς έχοντας στο νου σου να παραμείνει το πράγμα απλό. Έτσι, μέσα από την συμπύκνωση, βρίσκεις μια ισορροπία.» (Α.Κ.)

«Μέσω της αλήθειας και χωρίς εξαναγκασμό, πετυχαίνεται η αμεσότητα.»(Κ.Χ.)

Το “Diary of a Shadow” είναι κάπως πιο «σκοτεινό» συγκριτικά με το πρώτο album.

“Σίγουρα αν υπάρχει μια τέτοια διάθεση, έχει να κάνει και με τους καιρούς, υπάρχει ένας διάχυτος ζόφος.” (Α.Κ.)

“Δεν είναι και λίγα όλα αυτά που συμβαίνουν γενικότερα και αν και ο πρώτος δίσκος δημιουργήθηκε μέσα σε αντίστοιχη εποχή, τώρα πια, μη έχοντας αναπνεύσει καθαρό οξυγόνο και ελευθερία για πάνω από μια δεκαετία ίσως η σκοτεινιά αποτυπώνεται αυθόρμητα. (Κ.Χ.)

Ακούμε στο “Words” το στίχο “Listen to the warplanes” και δεν μπορούμε απλά να σκεφτούμε τα πολεμικά μέτωπα που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο.

“Ο στίχος γράφτηκε περίπου ένα χρόνο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τότε υπήρχαν ανοιχτά πολεμικά μέτωπα. Συρία, Υεμένη, και πιο πριν Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, ο κατάλογος δυστυχώς είναι μακρύς. Για μας ο πόλεμος δεν είναι ιστορική αναγκαιότητα όπως λένε κάποιοι, αλλά η καταστροφή στην οποία καταλήγουν τα χρεωκοπημένα συστήματα εξουσίας για να λύσουν τις αντιφάσεις τους.» (Α.Κ.)

Μπορεί ένας μουσικός/καλλιτέχνης να δημιουργεί ανεπηρέαστος από την πραγματικότητα;

“Όλοι μας αναγκαστήκαμε να ζήσουμε παράλογα, αντιφατικά σχήματα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, κάτι σαν τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς». Θεωρίες συνομωσίας, ανορθολογισμός, θάνατοι δίχως τη δυνατότητα πένθους, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας σε μια εποχή που μόνο αυτή μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Όλα αυτά είναι πράγματα πολύ σοβαρά και θα ζούμε για πολύ καιρό τις επιπτώσεις τους, όσο και να θέλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας. Επίσης γνωρίσαμε τα όρια της ψηφιακής επικοινωνίας, καταλάβαμε την αξία της αληθινής επαφής, πόση σημαντικό είναι να έχεις απέναντί σου τον φίλο σου και όχι μία οθόνη. Σαν μπάντα, μας πήγε πίσω στην ηχογράφηση του άλμπουμ όπως είπαμε και παραπάνω, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.” (Α.Κ.)

“Κάποιοι καλλιτέχνες μπορούν να μένουν ανεπηρέαστοι από την πραγματικότητα και κάποιοι άλλοι δε μπορούν, κανένας δεν είναι λιγότερος από τον άλλο. Στην καραντίνα, ζήσαμε περίεργες και παράλογες καταστάσεις, αποκτήσαμε ψυχολογικά προβλήματα, αποξενωθήκαμε, και καταλάβαμε όπως λέει και ο Αλέξης την αξία της ανθρώπινης επαφής.» (Κ.Χ.)

 

Ζούμε σε μια περίοδο πολέμου, φτώχειας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καλλιτέχνες παίρνουν τελικά θέση; 

“Θέση πρέπει να παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως, ειδικά σε περιόδους δύσκολες και δυσάρεστες. Το μόνο που ίσως διαφοροποιεί σε κάτι τους καλλιτέχνες, είναι η πιθανή επιρροή που μπορεί να έχουν στο κοινό τους – και θεωρώ πως ναι, πρέπει να δίνουν το «καλό παράδειγμα». Για μένα είναι ένα είδος ευθύνης μεγάλης αλλά ταυτόχρονα και ένα μικρό προνόμιο.” (Φ.Ι.)

Με αφορμή την κυκλοφορία του album, αλλά και την επικείμενη εμφάνισή τους στο Κύτταρο στις 21 Οκτωβρίου,θυμηθήκαμε ότι εκτός από τα δικά τους κομμάτια, στις συναυλίες συνήθως παίζουν και διάφορες διασκευές. Από Link Wray και Gun Club μέχρι Neil Young. Τώρα με τα νέα μέλη, που έχουν διαφορετικές καταβολές, να περιμένουμε κάποια έκπληξη;

«Τώρα θα εστιάσουμε περισσότερο στα δικά μας, υπάρχει πια αρκετό υλικό. Το καινούργιο σχήμα προσεγγίζει διαφορετικά τα παλιότερα τραγούδια, κι αυτό είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον. Εκπλήξεις θα υπάρχουν, αλλά αν τις λέγαμε, τι εκπλήξεις θα ήταν; ” (Φ.Ι.)

(Φωτογραφία: Τηλέμαχος Παπαδόπουλος)

Info:

THEE HOLY STRANGERS LIVE

Opening Act: Eliana One Woman Band

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου
Κύτταρο Live – Ηπείρου 48 & Αχαρνών
210 8224134 – 697 764 1373 & info@kyttarolive.gr
www.kyttarolive.gr

Είσοδος: 21.00
Έναρξη: 22:00
Εισιτήριο: Προπώληση: 10€ || Ταμείο: 12€

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA.GR– Viva Spots
www.viva.gr/tickets/music/thee-holy-strangers-kyttaro-live